Gram altın, önceki gün ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak 6 bin 197 liraya çıkarak günü yüzde 0,3’lük artışla tamamlamıştı. Yeni güne alıcılı başlayan gram altın, saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,2’lik bir artışla 6 bin 209 lira seviyesinden işlem görüyor.
Aynı dakikalarda çeyrek altın 10 bin 160 liradan, Cumhuriyet altını ise 40 bin 453 liradan alıcılara sunuluyor. Altının ons fiyatı ise bu saatlerde yüzde 0,2’lik bir yükselişle 4 bin 62 dolar seviyesinde seyrediyor.
ABD ile İran arasındaki gerilimin nispeten azalmasına rağmen, görüşmelerden somut bir sonuç çıkmaması varlık fiyatları üzerindeki baskıyı sürdürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile müzakerelerin yeniden başladığını ve şu anda devam ettiğini belirtirken, İran’ın müzakereler konusunda çelişkili açıklamalar yaptığını ifade etti.
Trump, görüşmelerin İran’ın talebi üzerine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerin desteğiyle yürütüldüğünü ve bunun İran için iyi bir anlaşma yapma şansı olduğunu söyledi. Körfez ülkelerinden gelen telefonla saldırıları durdurma çağrısı üzerine bu kararı aldığını belirten Trump, aksi takdirde II. Dünya Savaşı sonrası en büyük saldırılardan birine hazır olduklarını dile getirdi.
Bu gelişmelerin etkisiyle Hürmüz Boğazı’ndaki geçişler sınırlı devam ederken, petrol fiyatları yeniden yükseliş eğilimine girdi.
Diğer yandan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini sabit bıraktığı toplantıda üç üyenin faiz artışı yönünde oy kullanması, piyasalarda bir sonraki toplantıda daha sıkı bir para politikası izlenebileceği beklentilerini güçlendirmişti. Ancak, ülkedeki büyümenin beklentilerin altında kalması ve enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin fiyat artışlarında yavaşlamaya işaret etmesi, bu beklentileri zayıflattı.
Piyasalar, Fed’in yıl sonuna kadar bir kez faiz artırabileceğini büyük ölçüde fiyatlamaya devam ederken, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin bankanın faiz politikasına ilişkin beklentileri yeniden şekillendirmesi bekleniyor. Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD’de dış ticaret dengesi, JOLTS açık iş sayısı ve dayanıklı mal siparişlerinin takip edileceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği : [email protected]