Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye hava sahasındaki uçuş trafiği verilerini açıkladı. Bu yılın ilk altı ayında (Ocak-Haziran) Türk hava sahasından ortalama her 14 saniyede bir uçak geçti. Açıklanan verilere göre, aynı dönemde yolcu sayısı da 112 milyona yaklaştı.
Türkiye’nin hava ulaşımı alanında anlaşma yaptığı ülke sayısı 2002’den bu yana 81’den 175’e yükseldi. Dış hatlarda uçuş gerçekleştirilen ülke sayısı 50’den 175’e, ulaşılan nokta sayısı ise 60’tan 356’ya çıktı. Bu gelişmeler, havacılık sektöründeki büyümeyi gözler önüne serdi.
Ocak-Haziran döneminde iç hat uçak trafiği 471 bin 870 olarak kaydedildi. Dış hat uçak trafiği ise 404 bin 197’ye ulaştı. Toplamda 237 bin 919’u transit üst geçiş olmak üzere 1 milyon 113 bin 986 uçuş gerçekleşti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun kıtaların ve medeniyetlerin kesişim noktasında bulunduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, havacılık sektörüne yapılan yatırımlarla hava yolunun “halkın yolu” haline geldiğini belirtti. Bu yatırımların sektördeki başarıları artırdığını ifade etti.
2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısı günümüzde 58’e ulaştı. Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının tamamlanmasıyla bu sayının 60’a çıkarılması planlanıyor. Ayrıca Aydın Çıldır Havalimanı’nın ticari uçuşlara yeniden açılması hedefleniyor.
Etimesgut Havalimanı, NATO Zirvesi nedeniyle hizmet vermeye başladı; burası protokol ve yedek havalimanı olarak kullanılacak. Trabzon’a da deniz üzerine üçüncü havalimanının inşa edileceği açıklandı. Türkiye, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkeleri arasına girdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezinde yer aldığını ifade etti. Havacılık sektörüne yönelik yatırımların süreceğini, küresel ölçekte yükselen yıldız olma hedefine odaklandıklarını ekledi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]