SON GELİŞME
--:--:--

Türkiye Ekonomisi Ekim Ayında Kritik Verilere Odaklanacak

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Ekonomisi Ekim Ayında Kritik Verilere Odaklanacak

Türkiye ekonomisi, ekim ayına yoğun bir gündemle giriyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 3 Ekim’de İstanbul’da eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıklayacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 5 Ekim’de eylül ayı enflasyon verilerini duyuracak. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 6 Ekim’de TBMM’de sunum yaparken, 22 Ekim’de Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayacak. Ayrıca, 2027 yılı bütçe kanun teklifi de 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 3 Ekim’de İstanbul’da eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıklayacak. Bakan Bolat, Türkiye’nin ağustos ayı ihracatının yıllık yüzde 8,1 artışla 23,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını belirtmişti. Ocak-ağustos döneminde ihracat 185 milyar dolarla yeni bir rekora imza atmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Ekim’de eylül ayı enflasyon verilerini kamuoyuna duyuracak. Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,84, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,57 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 31,51 olarak kaydedilmişti.

Merkez Bankası ve Bütçe Gündemi

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 6 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapacak. Karahan’ın sunumunda küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesine ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Türkiye’nin 2027 yılı bütçesine ilişkin hazırlıklar devam ediyor. 2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, 17 Ekim’de TBMM’ye sunulacak. Bu teklifle birlikte 2027 yılı bütçe büyüklükleri ile bakanlık ve kurum ödenekleri kamuoyuna açıklanacak.

TBMM’deki bütçe maratonu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılacak sunumla başlayacak. Genel Kurul görüşmeleriyle devam edecek olan süreç, yıl sonuna kadar sürecek.

Ekonomik Göstergeler ve Faiz Kararı

TÜİK, 8 Ekim’de eylül ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyuracak. Ağustos ayında külçe altın, yüzde 7,93 ile en yüksek aylık reel getiriyi sağlamıştı.

Kurum, 9 Ekim’de ağustos ayı sanayi üretim endeksini ve inşaat maliyet endeksini açıklayacak. Temmuzda sanayi üretim endeksi, aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 0,3 azalış göstermişti.

Merkez Bankası tarafından duyurulan ağustos ayı ödemeler dengesi verileri, 13 Ekim’de belli olacak. Türkiye’nin cari işlemler hesabında temmuz ayında 36 milyon dolarlık fazla oluşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, eylül ayı merkezi yönetim bütçe sonuçlarını 15 Ekim’de kamuoyuna açıklayacak. TÜİK, 16 Ekim’de eylül ayına ilişkin konut ve iş yeri satış istatistiklerini duyuracak. Aynı gün Merkez Bankası da konut fiyat endeksi sonuçlarını paylaşacak.

TÜİK, 22 Ekim’de tüketici güven endeksini ve ikinci çeyrek hanehalkı yurt içi turizm verilerini kamuoyuna açıklayacak. Kurum, 27 Ekim’de de eylül ayı iş gücü istatistiklerini duyuracak.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 22 Ekim’de gerçekleşecek. Kurul, eylül ayı toplantısında politika faizini yüzde 37’de sabit tutmuştu. Piyasalar, bu toplantıdan çıkacak faiz kararını yakından takip edecek.

Benzer Haberler
ABD-İran Müzakerelerindeki Belirsizlik Brent Petrolünü 100 Doların Üzerine Taşıdı
ABD-İran Müzakerelerindeki Belirsizlik Brent Petrolünü 100 Doların Üzerine Taşıdı
Türkiye Ekonomisi Ekim Ayında Kritik Verilere Odaklanacak
Türkiye Ekonomisi Ekim Ayında Kritik Verilere Odaklanacak
Benzinde OTV Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yeni Dönem Başladı
Benzinde OTV Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yeni Dönem Başladı
Tarım ve Gıda Sektörüne 10 Milyon Dolara Kadar Finansman Desteği
Tarım ve Gıda Sektörüne 10 Milyon Dolara Kadar Finansman Desteği
Türkiye’nin İlk Yerli Tarama Gemisi Mavi Vatan Denize İndi
Türkiye’nin İlk Yerli Tarama Gemisi Mavi Vatan Denize İndi
Türkiye Taşkömürü Kurumu 61 Daimi İşçi İstihdam Edecek
Türkiye Taşkömürü Kurumu 61 Daimi İşçi İstihdam Edecek
İŞ dünyasının Doğru Adresi
O İş Bu İş

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları OİŞ BU İŞ 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması