TÜİK’in Yayınladığı Rapor Öğrencilerin Tercih Sürecine Işık Tutuyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” adlı raporunda lisans ve ön lisans mezunlarının ortalama gelir ve iş bulma sürelerini açıkladı. Rapora göre, lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 14.4 ay, ön lisans mezunlarının ise 15.9 ay.
Pilotaj Bölümü En Yüksek İstihdam Oranına, Tıp Mezunları ise Yüksek Gelire Sahip
TÜİK verilerine göre, lisans mezunlarının istihdam oranında yüzde 96.2 ile birinci sırada özel eğitim öğretmenliği bölümü yer alıyor. Öte yandan, en yüksek gelire sahip ilk 10 meslek arasında pilotaj bölümü birinci sırada yer alıyor. Tıp mezunlarının ise maaş sıralamasında 25’inci olduğu görülüyor.
Pilot Maaşları Uluslararası Arenada Dikkat Çekiyor
Raporda, Türkiye’de 10 yıllık bir pilotun aylık maaşının 152 bin TL olduğu belirtiliyor. Uluslararası arenada ise kaptan pilotların 400 ile 600 bin TL arasında maaş aldığı bilgisi paylaşılıyor. Yabancı havayolu şirketlerinde ise yıllık pilot maaşlarının 277 bin ile 352 bin dolar arasında değiştiği vurgulanıyor.
Pilotaj Bölümünde Artan Talep ve Kontenjanlar
Özellikle pilotaj bölümünde artan talebe rağmen, Türkiye’de bu eğitimi veren tek devlet üniversitesi bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde ise pilotaj programlarına olan talep her geçen yıl artıyor. Örneğin, 2024-2025 yılında vakıf üniversitelerinin pilotaj öğrenim ve uçuş ücretleri 950 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Uzmanlardan Uyarı: TÜİK Verileri Adayları Yanıltabilir
Uzmanlar, TÜİK’in verilerinin adayları yanıltabileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle pilotaj gibi özel alanlarda kontenjanların sınırlı olması ve yüksek maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.