Washington’daki NATO Zirvesi Öncesi Ortak Açıklama
ABD ve Almanya, Washington’daki NATO Zirvesi öncesinde ortak bir açıklama yaparak, Tomahawk seyir füzeleri ve diğer uzun menzilli silahların 2026’dan itibaren Almanya’ya konuşlandırılacağını duyurdu.
ABD’nin NATO’ya Bağlılığını Gösteren Adım
Yapılan açıklamada, uzun menzilli silahların Avrupa’da konuşlandırılacak olmasının ABD’nin NATO’ya olan bağlılığını ve Avrupa’nın caydırıcılığına olan katkısını gösterdiğine vurgu yapıldı. Bu silahların arasında SM-6’lar, Tomahawk füzeleri ve şu anda geliştirilmekte olan hipersonik silahlar da bulunacak.
1990’lardan Sonra İlk Kez Almanya’ya Uzun Menzilli Silah Konuşlandırılacak
ABD’nin, 1990’ların sonunda Almanya’ya benzer silahları konuşlandırdığı hatırlatılarak, yeni konuşlandırılacak silahların Avrupa’daki mevcut kara konuşlu sistemlerden çok daha geniş bir menzile sahip olacağı belirtildi. Bu adım, transatlantik ittifakın önemli bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.