Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü hakkında yeni bir analiz yayınladı. Bu analizde, sektörün marjlarının yılın ikinci yarısında bir miktar toparlanma göstermesini beklediklerini belirtti. Ayrıca, yetkililerin uygulamaya koyduğu politika değişiklikleri kapsamında bazı önlemleri hafifletmelerinin, bankaların kredi verme iştahını olumlu etkileyebileceği üzerinde duruldu.
Fitch Ratings’in Datawatch raporunda ele alınan 13 banka, Türk bankacılık sektörü varlıklarının yüzde 83’ünü oluşturuyor. Bu bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlık oranlarının, marj betteyim daralmasına karşın yılın ikinci çeyreğinde pozitif bir seyir izlediği belirtildi.
Bankaların İştahını Kabarttı
Raporda, lira mevduatları üzerindeki fiyat baskısına karşın, yüksek kredi faizleri ve TÜFE endeksli tahvil getirileri sayesinde marjların yılın ikinci yarısında toparlanabileceği vurgusu yapıldı. Bunun yanı sıra, kademeli olarak azalan KKM nedeniyle bankaların döviz mevduat paylarında ciddi bir artış beklentisi olmadığı aktarıldı.
Ayrıca, bankaların döviz fonlama ve özsermaye dışı fonlamada daha aktif hale geldiği ve bu durumun Türk bankalarının düşük risk primlerini takiben piyasa ihraçlarına yansıdığı belirtildi. Ancak, para politikasının normalleşmesine rağmen kredi büyümesinin yılın ikinci çeyreğinde yavaşladığına dikkat çekildi. Fitch, düzenleyici tedbirlerin etkisiyle kredi büyümesinin yılın ikinci yarısında da zayıf betteyim giriş kalmasını bekliyor.
Bu analiz, Türk bankacılık sektörünün geleceğine dair önemli ipuçları sunarak, yatırımcılar ve sektör profesyonelleri için kritik bir referans noktası oluşturuyor.