Altay Dağları’ndan Gelen Tarihi Altın Eserler
Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi, **”Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)”** temalı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, Altay Dağları bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan elde edilen 2 bin 500’e yakın tarihi eseri ziyaretçilerle buluşturuyor.
Sakalar ve Batı Göktürk Kağanlığı Döneminden İzler
Sergide çoğunluğu Sakalar (İskitler) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemlerine ait olan eserler, 3 bin yıl önce Sakalar döneminde yaşayan zanaatkarlar tarafından altından yapılmıştır. Eserler, tasarımları ve inci işlemeleriyle dikkat çekiyor. Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev’e göre, sergilenen eserler altın üretimi ve tekniğinin bu topraklarda en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.
Paha Biçilemez Eserlerin Keşfi
Sergide yer alan eserlerin en eskisinin 3 bin yıl, en yenisinin ise 1000 yıl önce saf altından imal edildiği belirtiliyor. Prof. Dr. Samaşev, yapılan kazı çalışmaları sonucunda 8 yılda toplamda 28 bin değerli eserin bulunduğunu ifade ediyor. Sakalar dönemine ait mezarlar, kurganlar ve külliyelerde bulunan eserler, dönemin inanç ve kültürünü yansıtıyor.
Kağanlık Döneminden Altın Eserler
Sergide ayrıca Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait mezar kazıları sonucunda gün yüzüne çıkarılan altın eserler de ziyaretçilere sunuluyor. Kağana ait olduğu tahmin edilen bu eserler, dönemin ihtişamını yansıtıyor.
Sergi Ziyaret Bilgileri
Kazakistan Milli Müzesi’ndeki **”Ulu Dala Altındarı”** sergisi, 20 Ekim’e kadar ziyaretçilere açık olacak. Kazakistan hükümetinin Doğu Kazakistan eyaletinde yürüttüğü kapsamlı kazı çalışmaları sayesinde, ülkenin tarihi ve kültürel mirası daha geniş kitlelere ulaşıyor.