Marmara Denizi’nde Isı Artışı ve Oksijen Seviyesi Marmara Denizi’nde küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyunun sıcaklığı artarken, oksijen seviyesi değerleri düşüş gösteriyor. Bu duruma kirlilik de eklenince denizlerdeki canlı yaşamları tehlikeye giriyor. Prof. Dr. Cem Gazioğlu’nun Açıklamaları İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde son yıllarda ortalama 1 derece…
Marmara Denizi’nde küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyunun sıcaklığı artarken, oksijen seviyesi değerleri düşüş gösteriyor. Bu duruma kirlilik de eklenince denizlerdeki canlı yaşamları tehlikeye giriyor.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde son yıllarda ortalama 1 derece civarında bir sıcaklık artışı olduğunu belirtiyor. Bu artışın temel kaynakları Karadeniz ve Akdeniz sularındaki ısınma olarak açıklanıyor.
Alt tabakada yaşanan oksijen sıkıntısına dikkat çeken Gazioğlu, alınacak tedbirlerle ileriki yıllarda canlı kayıplarının önlenebileceğini vurguluyor. Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik sorununun çözümü için ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ çerçevesinde alınan kararların uygulanması gerektiğini belirtiyor.
Gazioğlu, küresel ısınmanın denizlerdeki canlı yaşamını etkilediğini ve bu durumun canlı transferlerine neden olduğunu ifade ediyor. Marmara Denizi’nde kimyasal, biyolojik ve fiziksel parametreleri izleyerek değişimleri takip ettiklerini belirtiyor.
Gazioğlu, Marmara Denizi’nin aşırı avcılık baskısı altında olduğunu ve balık stoklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, oksijen seviyesinin belirli bir limitin üzerinde olması gerektiğini söyleyerek, oksijen azlığının ileriki yıllarda canlı kayıplarına yol açabileceğini ifade ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap