Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişelerinin varlık fiyatlarına etkisinin sınırlı da olsa gerilediği görülürken, pay piyasaları rekor seviyelerde seyretmeye devam ediyor. ABD’de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) nisanda aylık bazda yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık bazda yükseliş yüzde 2,2 ile beklentiler dahilinde gerçekleşti.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ÜFE verileri sonrasında yaptığı açıklamada, verilerin “karışık” olduğunu belirterek, enflasyonu hedefe düşürmenin “sorunsuz bir yol” olmayabileceğini ifade etti. Powell, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun sürebileceğini belirterek, politika faizini mevcut seviyesinde tutmanın daha muhtemel olduğunu söyledi.
Emtia tarafında bakır fiyatlarındaki yükseliş genellikle ekonomik aktivitedeki güçlenişe işaret ederken, altın ons fiyatı yatay seyirle 2 bin 358 dolardan işlem görüyor. Dün rekor kıran bakırın libresi yeni güne de yükselişle başlayarak en yüksek seviyeye ulaştı.
Reddit kullanıcısı ve bireysel yatırımcı Keith Gill’in paylaşımlarıyla yükselişe geçen GameStop ve AMC hisseleri de dikkat çekiyor. ABD’de borsalar yükseliş eğilimini sürdürürken, endeks vadeli kontratlar karışık seyirle başladı.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden hızlanabileceği endişesiyle risk iştahı olumsuz etkilenirken, ABD’nin Çin’e uygulayacağı yeni gümrük vergileri piyasalarda oynaklığı artırabilir.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi alıcılı bir seyir izlerken, Dolar/TL’nin yatay seyri devam ediyor. Yurt içinde bütçe dengesi ve yurt dışında Avro Bölgesi büyüme verileri yakından takip ediliyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap