Rizeliler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Açıkladığı 19 TL’lik Çay Fiyatına Tepkili
Rize’de siyasi parti ve ziraat odası başkanları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kilogram başına 17 lira olarak açıklamasına tepki gösterdi. Üreticilere verilen 2 liralık destekleme bedeliyle birlikte çay bedelinin kilogram başına 19 lira olarak belirlenmesini eleştirdiler. Rizeliler, açıklanan fiyatın en az 25 lira olmasını talep ediyor. Çünkü geçen seneye göre maliyetler artmış durumda ve çayın gerçek değeri göz ardı ediliyor.
Siyasi Parti Temsilcileri ve Ziraat Odası Başkanlarından Açıklamalar
İYİ Parti Rize İl Başkanı Kürşat Hacısüleymanoğlu: “Rize Ticaret Borsası’nın 19 lira açıklaması bir fiyaskodur. Güncel ekonomik koşullar ve maliyet hesabı göz önünde bulundurularak en az 25 TL olarak açıklanmalıdır.”
Demokrat Parti Rize İl Başkanı Hamit Çelik: “Bugün çay fiyatının gerçek değeri uluslararası piyasada 26 liranın üzerinde. 25 lira bu milletin hakkıdır.”
Gelecek Partisi Rize İl Başkanı Osman Civelek: “Ekonomik sıkıntılar içinde olan insanlarımız için fiyatın 25 TL ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu rakam, insanlara bir nefes aldıracaktır.”
Saadet Partisi Rize İl Başkanı Muhammet Kaçar: “Enflasyon göz önünde bulundurularak çay fiyatının asgari 25 TL olarak belirlenmesini ve desteklemenin 3 TL olarak belirlenmesini hükümet yetkililerinden talep ediyoruz.”
Artvin Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti: “Maliyetlerin artması ve döviz kurlarındaki yükseliş göz önünde bulundurularak çay fiyatının 25 liranın üzerinde olması gerektiğini vurguluyoruz. Üreticilerin desteklenmesi önem arz etmektedir.”