Sözleşmeli Er Maaşları 2020 değişen askerlik sisteminin ardından en çok merak edilen konular arasında ilk sırada yerini aldı. Son dönemde birçok kişi tarafından tercih edilen sözleşmeli er ve erbaşlık mesleği için maaşlar ve çalışma koşulları da merak edilmeye başladı. Askerlik hizmetini belirli bir ücret karşılığında devam ettirmek ve meslek olarak askerliğini tamamlamak isteyen kişiler için sunulan bir hak olan sözleşmeli er kadroları için farklı oranlarda maaş ödemesi yapılıyor. 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu kapsamında görev yapan kişiler için belirlenen ücretler farklı unsurlara göre değişiklik göstermektedir.
Görev yeri, eş ve çocuk durumu, görev süresi vb. unsurlara göre değişiklik göstermekle birlikte Sözleşmeli Er Maaşları 2020 3 bin 750 – 4 bin 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. MSB bünyesinde görev yapan sözleşmeli erlerin görev yerlerine göre de maaşlarında çeşitli farklar görülüyor. Operasyon, eş ve çocuk durumu gibi diğer farklı tip değişkenlere göre sözleşmeli er ve erbaşlar için maaş farkları ortaya çıkmaktadır.
Uzman Erbaş / Çavuş Maaşları Ne Kadar?
Uzman çavuş maaşları ile sözleşmeli er ve erbaş maaşları arasında birçok açıdan benzerlikler görülmektedir. Uzman erbaş ve çavuş olarak görev yapan personeller için belirlenen maaşlar ise 3 bin 500 – 5 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Eş, çocuk, görev yeri ve operasyon gibi farklı tip değişkenlere göre bu kişiler için verilen maaş oranlarında da farklılık yaşanmaktadır. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı görevleri içinde farklı maaşlardan söz edilebilir.
Sözleşmeli er ve erbaşların özlük hakları birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Yemek, barınma vb. gibi ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmaktadır. Sanıldığının aksine sözleşmeli ve yükümlü erbaşlar arasında özlük hakları bakımından da çeşitli farklılık yaşanmaktadır. Temelde diğer personel ile benzer haklara sahip olan bu kişiler için görevleri karşılığında maaş almaları öngörülmüştür.
Sözleşmeli Er Nasıl Olunur?
Sözleşmeli erbaş olmak için MSB ve TSK tarafından belirlenen gerekli şartların sağlanması gerekmektedir. Söz konusu şartların sağlanmaması haline adayların sözleşmeli olarak askerlik görevlerini uzatmaları mümkün değildir. 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu kapsamında sayılan esaslara göre kişilerin sözleşmeli er kadrolarında görev yapmaya başlamaları mümkündür. İlk başvurunun ardından sözleşmeli olarak kadrolara atanan er ve erbaşlar ön sözleşme ile askeri eğitime alınmaktadır. Söz konusu eğitimlerin tamamlanmasının ardından 3 – 4 yıl arasında başarılı olan kişiler için sözleşme yapılır.
Sözleşmeli er rütbesinde en az 2 yıl boyunca kalmaları ve gerekli şartları sağlamaları halinde bu kişiler için çavuşluk rütbesi verilebilir. Ayrıca bu kişilerin daha sonraki yıllarda uzman erbaşlık ve astsubaylık kadrolarına da yine gerekli şartları sağlamaları halinde geçiş hakları bulunmaktadır. Söz konusu işlemler Milli Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve yürütülmektedir.
Sözleşmeli Er – Erbaş Olma Şartları Nelerdir?
Sözleşmeli er olma şartları sağlandığı takdirde herkes sözleşmeli er – erbaşlık kadrosu için başvuru yapabilir. Askerlik konusunda yapılan yeni düzenleme kapsamında sözleşmeli er ve erbaşlık hakkında yeni haklar tanınmıştır. Sözleşmeli Er Maaşları 2020 da söz konusu düzenleme kapsamında iyileştirilmiştir. Sözleşmeli er olmak için aranan şartlar:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- En az ilköğretim mezunu olmak,
- TSK sağlık şartlarını taşımak,
- 26 yaşından gün almamak ve muvazzaflık hizmetinin terhisinden itibaren en az üç yıl içinde başvuru yapmak,
- Askeri öğrencilik ile ilişkisi kesilmemiş olmak,
- İlgili suçlardan hüküm giymemiş olmak,
- Güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak vb.
Olarak sıralanabilir.