Tarımsal Üretim Planlaması ve Hedefleri
Bakanlık tarafından edinilen bilgilere göre, tarımsal üretim planlamasında ürün ve ürün gruplarının arz ve talep miktarlarına göre belirlenmesi hedefleniyor. Stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması ve arz fazlası veya eksikliğinin engellenmesi için asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilmesi öngörülüyor. Üretimin planlanması, çeşitli faktörler dikkate alınarak en uygun yerde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Desteklerin Yeniden Düzenlenmesi
2024-2026 yıllarını kapsayan hayvansal ve su ürünleri üretimi destekleri uygulanmaya başlanmış, 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretim destekleri ise hazırlanmış ve yayım sürecinde. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanan hazine faiz destekli krediler, tarımsal üretim planlamasını desteklemek amacıyla yeniden düzenlenmiş ve planlı üretime uygun faiz indirimleri sağlanmıştır.
Sözleşmeli Üretim Modeli ve Önemi
Üretim planlamasının izlenmesi ve uygulanmasında önemli bir araç olan sözleşmeli üretim modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu modelle, tip sözleşmeler ile uygulamada birliktelik sağlanması, kayıt sistemi ile etkin izleme ve değerlendirme yapılması, sigorta ile risklerin minimize edilmesi ve anlaşmazlıkların hızlı çözümü hedeflenmektedir.
Tarımsal Örgütlerin Güçlendirilmesi
Tarımsal üretim planlamasında aktif rol alması için tarımsal örgütlerin yapılarının güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması amaçlanmaktadır. Belirlenen kriterlere göre başarılı olan örgütler, birinci derece tarımsal örgüt belgesine hak kazanacak ve daha fazla destek, ilave faiz indirimli kredi ve projelerde pozitif ayrımcılık sağlanacaktır.