Araştırma ve Deneyler
Türk bilim insanı Aziz Sancar, 17 Şubat 2022’de yaptığı açıklamada, “heyecan verici keşif” olarak tanımladığı çalışmasının detaylarını paylaştı. Sancar, hücrelerin hasarlı DNA’yı nasıl tamir ederek genetik bilgiyi koruduğunu moleküler düzeyde haritalayan konu üzerinde 10 yıl çalıştığını belirtti. Sonuç olarak, farklı alanlarda da araştırmalarını sürdürdü.
EdU Molekülü ve Beyin Kanseri Tedavisi
Sancar, moleküler biyolojide sıkça kullanılan EdU molekülünün normal hücreleri ve kanser hücrelerini öldürebildiğini belirtti. Ancak, bu molekülün beyin tümörlerine etki etme potansiyeli üzerinde durdu. Mevcut kanser ilaçlarının kan-beyin bariyerini geçemediğini vurgulayan Sancar, EdU molekülünün ise beyne sorunsuzca ulaşabildiğini ve kanser hücrelerini öldürebildiğini aktardı.
Fare Deneyleri ve Klinik Araştırmalar
Sancar’ın laboratuvar deneylerinin ardından fareler üzerinde yaptığı çalışmalarda, EdU molekülünün beyin tümörlerine etkili olduğunu gözlemledi. Farelerde yapılan deneylerde, EdU’nun mevcut ilaçlarla kombinasyonunun daha iyi sonuçlar verdiği belirlendi. Sancar, EdU’nun beyin kanserinde hızlı bölünen hücrelere yönelik seçiciliği sayesinde, kanser tedavisinde kullanma olasılığının olduğunu belirtti.
Gelecek Planları
Sancar, EdU molekülünün insanlarda kullanılabilmesi için klinik deneylerde yan etkilerini araştırmayı planladığını ifade etti. Bu süre zarfında, EdU’nun insanlardaki etkileri ve toksisitesi üzerinde çalışacaklarını belirten Sancar, Türkiye’ye de bu yeni tedavi yöntemini aktarmayı hedeflediğini vurguladı.