Kategoriler: Haberler

Bakan Yumaklı: Türkiye Dünya Bal Üretiminde İkinci Sırada

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75’ine sahip olduğunu ve bal üretiminde dünyada ikinci sırada bulunduğunu açıkladı.

Türkiye Arıcılık Haritası Önemli Bir Rehber

Bakan Yumaklı, son 22 yılda arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla birçok proje hayata geçirildiğini belirterek, Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün hizmete sunduğu Türkiye Arıcılık Haritası‘nın üreticiler için önemli bir dijital rehber olduğunu vurguladı. Haritada üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi gibi bilgilerin yer aldığını ve “TarımCebimde” mobil uygulaması üzerinden de erişilebileceğini söyledi.

Bal Üretimi ve İstatistikler

2023 verilerine göre Türkiye’de 9,2 milyon kovan bulunduğunu ve yıllık bal üretiminin 115 bin ton olduğunu ifade eden Yumaklı, 2023’te bal üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla 115 bin tona, arılı kovan sayısının ise bir önceki yıla göre yüzde 122 artışla 9,2 milyona yükseldiğini belirtti. En fazla kovana sahip iller sırasıyla Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak açıklandı.

Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nda güncellenen verilere göre bal ormanı sayısının 2022’de 750 iken, 2023’te 796’ya yükseldiğini ve ülke genelinde 1 milyon 6 bin 183 kovan kapasitesine sahip 95 bin 283 hektarlık 796 bal ormanı bulunduğunu belirtti.

Projeler ve Destekler Devam Edecek

Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nda yapılan güncellemelerle ilgili bilgi verirken, coğrafi işaret alan ballar ve damızlık ana arı üreten illerin haritaya eklendiğini dile getirdi. Arıcılıkla uğraşan üreticilerin ülkenin sahip olduğu kapasiteyi daha yakından tanıması ve bilgi sahibi olması amacıyla yürütülen çalışmaların devam edeceğini vurguladı. 2023’te 80 bin 479 arıcıya 473 milyon 22 bin lira destekleme ödemesinde bulunulduğunu belirten Bakan, üreticilere yönelik projelerin ve desteklerin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Galatasaray, Süper Lig’de Fenerbahçe Karşılaşmasına Hazır

Galatasaray, Süper Lig'de Liderlik Koltuğunda Galatasaray, Süper Lig'in 37. haftasında Fenerbahçe ile karşılaşmaya hazırlanıyor. Lider…

10 saat önce

‘Bitexen Giresunspor’da Yeni Başkan Emin Ertuğral Seçildi

Emin Ertuğral, Kulübün Yeni Başkanı Oldu Bitexen Giresunspor, 'Trendyol 1. Lig'den küme düşmesinin ardından kulüp…

10 saat önce

Polonya, Hollanda’yı 3-0 Mağlup Etti

Polonya Milletler Ligi'nde İkinci Galibiyetini Aldı Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından düzenlenen Milletler Ligi organizasyonunun…

10 saat önce

Sevilla’nın Efsane İsmi Jesus Navas, Ömür Boyu Sözleşme İmzaladı!

Sevilla, Jesus Navas İle Ömür Boyu Sözleşme Yaptı İspanya LaLiga takımlarından Sevilla, kulübün efsane isimlerinden…

11 saat önce

Phil Foden Premier Lig’in En İyi Futbolcusu Seçildi

Phil Foden, 2023-24 Sezonunda Premier Lig'in Zirvesinde Manchester City'nin genç yeteneği Phil Foden, İngiltere Premier…

12 saat önce

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Basın Toplantısı Düzenleyecek

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Başkanlık Adaylığı Sürecine Dair Açıklamalar Yapacak Fenerbahçe Kulübü, başkan Ali Koç'un…

12 saat önce