İş Bilgileri

Hakim Maaşları 2020

Hakim Maaşları 2020, kişilerin meslekteki derecesine ve görev yapılan bölüme göre, 9 bin TL ila 27 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir. Hakim olarak atanan kişiler, Danıştay ve Yargıtay hakimliğine göre maaş alacaklardır. Hukuk Fakültesi mezunları arasından seçilen hakimler, meslekte kaldıkları süreye göre kategoriye sahip olmaktadır. Başlangıç seviyesinin haricinde, meslekte ikinci yılına giren tüm hakimlerin maaşlarına zam uygulanır. Meslekte her 5 yıl doldurulduğunda, hakimlerin bulundukları statü yükselmektedir. Hakim ve savcılar için ortak olarak belirlenen maaş tutarları, bekar ve çocuğu bulunmayan kişilere verilen temel maaşlardır. Evli olan ve çocuğu bulunan, yabancı dil eğitimi alan ya da eğitiminin üzerine yeni eğitimler ekleyen kişilere, durumlarına göre fazla ödeme yapılmakta ve hakim maaşları 2020 bu oranlara göre yeniden düzenlenmektedir.

Hakim ve Savcı Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Hakim maaşlarının dağılımı, kişilerin meslekteki derecesine göre değişiklik gösterir. Hakim ve savcı maaşlarının dağılımlar ve bu maaşlara denk gelen dereceleri şu şekildedir:

  • Başlangıç seviyesi olan 7/3 derecesindeki hakim ve savcılara, aylık 9 bin 250 TL maaş verilmektedir.
  • 7. dereceden 7/1 kıdemindeki hakim ve savcılar, meslekte 3 yıllarını oldurdukları için 9 bin 500 TL maaş almaktadır.
  • 6. derece olarak değerlendirilen 6/1 kıdemindeki hakim ve savcılar, meslekte 5 yıl deneyimli olurlar ve bu kişiler, ayda 9 bin 750 TL aylık alırlar.
  • 5. dereceden sayılan 5/1 kıdemindeki hakim ve savcılar, meslekte 7 yıllık deneyime sahiptirler. Bu kişilerin alacakları en düşük maaş 10 bin TL olarak hesaplanmıştır.
  • 4. derecede 4/1 kıdeminde görev yapan hakim ve savcılar, meslekte dokuzuncu senesini tamamlamıştır. Bu kişilere verilen aylık ödeme miktarı, en az 10 bin 450 TL olarak hesaplanmıştır.
  • 3. derece hakim ve savcılar, 3/1 kıdemde sayılmakta ve meslekte 11 yıllık deneyime sahiptir. 3/1 derecesinden hakim ve savcılara verilen maaş, aylık 11 bin TL’den başlamaktadır.
  • ¼ derecesine sahip olan hakim ve savcılar, 24 yıllık mesleki tecrübeye sahiptir. Bu kişilere ödenen maaş tutarı 16 bin 500 TL’dir.

Hakimlerin Görev Tanımı Nedir?

Hakimlerin mesleki sorumlulukları, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:

  • Hakimlerin sorumlu tutuldukları dava dosyaları, dikkatli şekilde incelenmek ve araştırılmak zorundadır.
  • Davaya konu edilen şahıs ve taraflar hakkında bilirkişi raporu alınmalı ve incelenmelidir.
  • Kanundaki yeni düzenlemeler incelenmeli ve davlar bu düzenlemelere göre sonuçlandırılmalıdır.
  • Dava konusu hakkında detaylı delil araştırılması yapılması için talimat verilmeli ve delillerin ardından mahkemenin tekrardan toplanması sağlanmalıdır.
  • Davada tarafları dinledikten ve delilleri inceledikten sonra, Türkiye Cumhuriyeti adına adil şekilde karar verilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti adaletinin temsilcisi olan hakim ve savcılar, mahkemelerin adil şekilde sonuçlanması için oldukça titiz bir çalışma yürütmek zorundadır. Hakimlerin görev tanımı, şahıslar ya da kurumlar arasındaki problemlerin giderilmesi ve adil bir karara bağlanması için gerekli tüm çalışmaları kapsamaktadır.

Hakim Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Hakimlik başvurusu yapmak ve hakim olarak göreve gelmek için ilk olarak Hukuk Fakültesi tamamlanmalıdır. Adli yargı veya idari yargı kapsamında görev yapan hakimler, Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra, ÖSYM ve Adalet Bakanlığı ortaklığıyla düzenlenen sınava girmek zorundadır. Siyasal Bilimler, İktisadi ve İdari Birimler, Maliye ya da İktisat bölümlerinin 4 yılık lisans eğitimlerini tamamlayan kişiler de düzenlenen sınava katılarak, hakim ya da savcılık başvurusu yapabilirler. İdari ve adli yargı bölümlerindeki sınavı başarıyla veren kişiler, hakim olmak için gerekli mülakatlara davet edilir. Mülakat sonrası göreve uygun bulunan kişiler adına atama yapılır.

Benzer Haberler

İçişleri Bakanı: “Mahzen-36” Operasyonunda Organize Suç Örgütü Çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Mahzen-36" Operasyonu Hakkında Bilgi Verdi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 8 ilde…

1 saat önce

TBMM Başkanlığı Döneminde Anayasa Değişikliği Girişimi

Cemil Çiçek'in Anayasa Değişikliği Çabaları TBMM Başkanlığı döneminde bütün siyasi partilerin seçim beyannamelerinde Anayasa değişikliğinin…

2 saat önce

Fenerbahçe ile Beşiktaş Ülker Stadı’nda Karşı Karşıya Gelecek

Sezonun Kırılma Anı Geldi: Fenerbahçe ve Beşiktaş Karşı Karşıya Sezonun kırılma anlarından birine gelindi. Şampiyonluk…

11 saat önce

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısında Yer Aldı

Eski Başkan Aziz Yıldırım, Faruk Ilgaz Tesisleri'nde Toplantıya Katıldı Fenerbahçe Kulübü'nün eski başkanı Aziz Yıldırım,…

11 saat önce

Bayer Leverkusen ve Stuttgart Arasında Heyecan Dolu Beraberlik

Bayer Leverkusen ve Stuttgart Arasında Oynanan Maç 2-2 Beraberlikle Sonuçlandı Bundesliga'nın 31. haftasında Bayer Leverkusen,…

11 saat önce

Fenerbahçe’nin Orta Saha Oyuncusu İsmail Yüksek Sezonu Kapattı

İsmail Yüksek'in Durumu Belli Oldu Fenerbahçe'nin Beşiktaş ile oynadığı derbi maçta sakatlanarak sedyeyle sahayı terk…

13 saat önce