Diplomatik kaynaklardan gelen bilgilere göre, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile iki ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmelerde, radikal İsrailliler tarafından Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırı, Gazze’deki son durum ve bölgedeki gelişmeler ele alındı. Sabah saatlerinden itibaren İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf’un yanı sıra fanatik Yahudiler, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemişti.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin açıklamasına göre, 2 bin 250 kadar fanatik Yahudi, Aksa’ya düzenlenen baskına katıldı. Mescid-i Aksa’da bazı fanatik Yahudilerin yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği görüldü.
Fidan’ın yaptığı görüşmelerde, taraflar arasındaki gerilimi azaltma ve bölgede barışı sağlama çabaları ele alındı. Türkiye, Katar ve Mısır arasındaki iş birliğinin önemi vurgulanarak, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için ortak adımlar atılması konusunda mutabık kalındı. Bu görüşmeler, bölgedeki hassas dengelerin korunması ve barışın tesis edilmesi adına önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap