Rekabet Kurumu, burun spreyi pazarında rekabeti ihlal eden Avixa İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ ile Avigem İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. şirketlerine yaklaşık 24 milyon lira idari para cezası verdi. Kurum, söz konusu şirketlerin dağıtımını yaptığı iki burun spreyine yönelik incelemelerini tamamladı.
Soruşturma sonucunda, içerikleri ve formülleri aynı olan iki ilaçtan birinin piyasaya yeterli miktarda sunulmadığı tespit edildi. Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) daha yüksek iskonto uygulanan ürünün pazar payının yüzde 1’in altında tutulduğu belirlendi. Bu durumun, tüketicilerin uygun fiyatlı ürüne erişimini kısıtladığı vurgulandı.
Rekabet Kurumu’nun açıklamasına göre, bu uygulama çift etkin maddeli burun spreyleri alanında rakiplerin pazara girişini engelledi ve kamu zararına yol açtı. Hakim durumunu kötüye kullanan Avixa’ya, uzlaşma süreci sonunda yaklaşık 24 milyon lira para cezası kesildi.
Ayrıca, ilgili Avixa ürününün ruhsatının askıya alınması ve iptali ile SGK geri ödeme kapsamından çıkarılmasına yönelik taahhütler kabul edilerek soruşturma süreci sonlandırıldı. Kurum, tüketicilerin ilaçlara rekabetçi koşullarda erişimini sağlamayı amaçlıyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]