SON GELİŞME
--:--:--

Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Şimşek Ekonominin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 yılı birinci çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü bildirdi. Şimşek, yılın ilk çeyreğinde ekonominin yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında ılımlı bir büyüme kaydettiğini belirtti.

Bakan Şimşek, küresel belirsizliklere ve çeşitli şoklara rağmen büyüme trendinin sürdüğünü vurgulayarak, milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştığını ifade etti. Sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkisine bağlı olarak ilk çeyrekte daralma gösterdiğini kaydeden Şimşek, geçen yıl don ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşayan tarım katma değerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,6 arttığını ve tarım sektörünün büyümeye destek olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Küresel Faktörler ve İç Tüketim

Şimşek, net dış talebin büyümeyi sınırlayan önemli bir faktör olduğunu belirterek, küresel belirsizliklerin ve ticaret ortaklarındaki zayıf görünümün bu durumu etkilediğini açıkladı. Buna karşın, tüketimin ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 oranında arttığını bildirdi. Cari açık tarafında ise, küresel talep görünümü ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle ilk çeyrekte yıllık cari açığın 39,7 milyar dolara ulaştığını, bunun milli gelire oranının ise yüzde 2,4 olduğunu belirtti.

Artan enerji maliyetlerinin dezenflasyon sürecinde geçici bir yavaşlamaya yol açabileceğini ancak enflasyonla mücadeledeki kararlılığın sürdüğünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. Yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerini yönetirken, reel sektörü destekleyici adımlar attıklarını ve bütçedeki disiplinli duruşu koruduklarını ifade etti. Şimşek, yılın ilk dört ayında faiz dışı bütçe dengesinde geçen yıla göre 536 milyar liralık bir iyileşme ile 375 milyar lira fazla verildiğini kaydetti.

Üretim ve ticaret dinamiklerindeki küresel dönüşümün, Türkiye’nin stratejik konumu ve güçlü altyapısıyla orta vadede önemli fırsatlar sunduğunu belirten Şimşek, ülkeyi üretim üssü ve bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemeler hazırladıklarını dile getirdi. Makroekonomik istikrarı güçlendirme, yüksek katma değerli üretim ve ihracatla sürdürülebilir büyümeyi sağlama ve vatandaşların refah seviyesini artırma politikalarının uygulanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
Bakan Şimşek: Fiyat İstikrarına Bağlılığımız Tamdır
Bakan Şimşek: Fiyat İstikrarına Bağlılığımız Tamdır
Tarımsal Üretimde Maliyetleri Düşürme Planı 2027-2029 OVP Kapsamında Açıklandı
Tarımsal Üretimde Maliyetleri Düşürme Planı 2027-2029 OVP Kapsamında Açıklandı
TMO Çekirdeksiz Kuru Üzüm Alım Fiyatlarını Duyurdu 15 Eylül’de Başlıyor
TMO Çekirdeksiz Kuru Üzüm Alım Fiyatlarını Duyurdu 15 Eylül’de Başlıyor
Türkiye’de Yaşlı Nüfus 9,6 Milyona Dayandı Uzun Dönemli Bakım Sigortası Hazırlanıyor
Türkiye’de Yaşlı Nüfus 9,6 Milyona Dayandı Uzun Dönemli Bakım Sigortası Hazırlanıyor
56 Ilte İhracat Ağustos Ayında Arttı İstanbul Lider
56 Ilte İhracat Ağustos Ayında Arttı İstanbul Lider
Borsa İstanbul Yeni Güne 14.381 Puanla Başladı
Borsa İstanbul Yeni Güne 14.381 Puanla Başladı
İŞ dünyasının Doğru Adresi
O İş Bu İş

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları OİŞ BU İŞ 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması