Dünya Tütünsüz Günü olan 31 Mayıs, tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekmek ve tütün kullanımını bırakmaya teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Tütün kaçakçılığıyla etkin mücadele, vergi kaybının önlenmesi ve haksız rekabetin engellenmesi için büyük önem taşıyor.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, gümrük muhafaza birimleri tarafından yapılan denetimler sonucu geçen yıl 1144 ton sigara ve 515 kumbarabet ton tütün ele geçirildi. Bu yılın ilk 4 ayında da ekipler, 517 ton sigara ve 59 ton tütüne el koydu. En çok kaçak tütün ve sigaranın ele geçirildiği iller arasında İstanbul öne çıkıyor.
Sigara kaçakçılığı için Kanunla 3 ila 6 yıl arasında hapis cezaları öngörülüyor. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında Bakanlık, son teknoloji sistemleri kumbarabet giriş kullanarak gümrüklerde denetimleri sürdürüyor. Bu kapsamda kaçakçılık riski taşıyan eşyaları tespit etmek için çeşitli teknolojiler ve köpekler kullanılıyor.
31 Mayıs aynı zamanda Dünya Papağanlar Günü olarak kutlanıyor. Bu gün, kaçak papağan ticaretinin önlenmesi ve popülasyonun korunmasının önemine vurgu yapmak için ayrı bir anlam taşıyor.
Gümrük Muhafaza birimleri, uluslararası ticarete konu olan kaçak kumbara bet papağanları tespit ederek ilgili birimlere teslim ediyor. Bu sayede biyoçeşitliliğin korunması ve yasal ticaretin teşvik edilmesi hedefleniyor. 2020’de 4, geçen yıl ise 66 kaçak papağan ele geçirildi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap